ZUURVLEES OP Z’N LIMBURGS
Zuurvlees (of ‘zoervleisj’) is een typisch Limburgs streekgerecht, gemaakt van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees of konijn. Het gerecht lijkt op Sauerbraten dat aan de andere kant van de grens in Duitsland wordt gegeten. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van zuurvlees echter in Italië. De Romeinse Julius Caesar liet op zijn veroveringstocht (rond 50 voor Christus) in azijn en wijn ingelegd vlees in kruiken meevoeren naar het noorden. De recepten uit de De re coquinaria, een beroemd Romeins kookboek uit de 4de eeuw na Christus, latenzien dat de Romeinse keuken alle ingrediënten en bereidingstechnieken al kende die nog steeds gebruikt worden om Limburgs zuurvlees of Sauerbraten te maken. Maar er is een klein verschil: Limburgers binden hun saus met peperkoek, in Keulen gebruiken ze Lebkuchen en in Aken Aachener Printen. En waar in Limburg rinse appelstroop wordt toegevoegd voor een lichtzure smaak gebruiken de Duitsers rozijnen. Voor de rest is Limburgs zoervleisj en Sauerbraten hetzelfde recept.
Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.