ZO MAAK JE ZELF STEMGEMBER
Gember kan je in verschillende vormen kopen: als knol, vermalen tot poeder (djahé, 10 x sterker dan verse gember) en gekonfijt in suikersiroop. De smaak van stemgember (van de jonge stengelachtige wortelstok) is zoet en minder scherp dan verse gember. Belangrijk bij het maken van stemgember is dat de verse gember jong is en weinig vezels bevat. Doorgaans verkoopt de supermarkt wat oudere (en dus vezelige) verse gember, ik ga daarom liever naar de toko.
Schil 250 gram verse gember met een dunschiller en snijd de wortelstok in bolletjes. Doe de stukjes in een pannetje met water, zorg dat de gember onderstaat en laat deze een uur koken op een laag vuur. Giet daarna het water af en ververs het zodat de gemberbolletjes weer ruim onder staan. Voeg hier zoveel suiker aan toe als het gewicht van het water in de pan. Laat dit geheel 30 minuten doorkoken, het water is verdampt. Laat de pan daarna minimaal 24 uur staan, de volgende dag laat je het mengsel 10 minuten koken, weer aflaten koelen. De procedure de volgende dag nogmaals herhalen, weer 10 minuten totdat de suiker stroperig is geworden. Doe de gemberstukjes vervolgens met de siroop in een glazen pot en bewaar deze in de koelkast.
Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.