ZELF RICOTTA MAKEN

In mijn kookboek staat een recept voor ricottataart. Ricotta kan je op twee verschillende manieren maken. De eerste manier is van de wei die over blijft bij de productie van kaas. Daarvoor moet je bij de boer langs maar je kunt natuurlijk ook gewoon thuis ricotta maken. Het is het allerlekkerste om voor je zelfgemaakte ricotta dagverse melk te gebruiken, liefst zo van de boerderij, maar die is niet overal verkrijgbaar. Met gepasteuriseerde melk lukt het ook (maar niet met gesteriliseerde melk).

Voor dit recept heb je 750 ml volle melk nodig en 250 ml slagroom. Voeg deze bij elkaar, met een halve theelepel zout. Verwarm het geheel op een zacht vuurtje tot 80 graden (gebruik hiervoor een thermometer). Haal de pan van het vuur en voeg drie eetlepels citroensap toe. Even doorroeren, dek daarna de pan af en laat het mengsel ongeveer een half uur staan. Leg in een zeef drie lagen kaasdoek en laat het mengsel hier doorheen lekken. Dit kan wel 45 minuten duren. Daarna is je ricotta klaar. Je houdt met bovenstaande hoeveelheid ongeveer 320 gram ricotta over.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.