ZELF KWARK MAKEN
Kwark is een soort heel verse ongerijpte kaas van aangezuurde melk. De Fransen noemen hem dan ook ‘fromage frais’, letterlijk verse kaas. Eigenlijk lijkt hij erg op hüttenkäse, maar dan zonder bepaalde enzymen en de hoeveelheid zout. Kwark is heel eenvoudig zelf te maken.
Kwark wordt gemaakt van melk, dat kan van koemelk maar ook van geiten- of schapenmelk. Het vetpercentage van de kwark hangt af van het vetpercentage van de melk. Je hebt anderhalve liter melk en 0,75 liter karnemelk nodig. Je kiest je eigen melksoort en daaraan voeg je melkzuurbacteriën toe. Hiervoor kan je prima karnemelk gebruiken. Dit melkmengsel verwarm je in een pannetje 30 tot 45 minuten op maximaal 35 graden. Het mag niet koken. Daarna laat je alles 24 uur op kamertemperatuur rusten. Door het fermenteren ontstaat een dik, zuur mengsel. Leg een schone theedoek in een vergiet en schep daar het melkmengsel met een schuimspaan in. Laat het boven een pan goed uitlekken. De in de doek achtergebleven kwark moet je licht opkloppen en dan heb je je eigen gemaakte kwark. Je houdt ongeveer een halve liter kwark over. Om de kwark voller van smaak te maken, kan je er naar smaak slagroom doorheen roeren.
Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.