‘CANADESE TRUFFEL’ MET EEN BIJSMAAKJE…
In heel Europa en in chique restaurants in Nederland wordt de aardpeer ook wel topinambour genoemd. Maar achter die naam gaat een dramatisch verhaal schuil. Topinambour verwijst namelijk naar de Tupinambá-stam uit Brazilië. In 1607 introduceerde de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain de aardpeer in Europa en presenteerde de knolletjes als Canadese truffels. Dat klonk nog netjes en smaakvol. Maar enkele jaren later, in 1613, keerde een andere Fransman, Françoisde Razilly terug van een reis naar Brazilië en nam als verrassing voor de 12-jarige koning Lodewijk XIII en zijn moeder Marie de Médicis zes leden van de Tupinambá-stam mee. Van de Tupinambá’s werd gezegd dat ze kannibalen waren en de zwarte Canadese truffels van Samuel de Champlain kregen aan het Franse hof dan ook al snel de bijnaam topinambour. Een andere naam voor aardpeer is Jeruzalem artisjok, de zachte notige smaak heeft inderdaad wel iets weg van artisjok maar waarom deze naam verwijst naar Jeruzalem is een onopgelost raadsel. Hoe dan ook, de Canadese truffel smaakt in elk geval uitstekend.
Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.