WAAR WORDT SUKADE VAN GEMAAKT?

Eén van de ingrediënten in dundeecake is groene sukade. Het wordt gemaakt van de gekonfijte schil van de sukade-citroen en zit onder andere ook in Groninger koek, chipolatapudding, krentenbrood en oliebollen. Om fruit langer houdbaar te maken worden vruchten ingemaakt in suiker. Deze techniek heet konfijten. Groene en gele sukade wordt gemaakt van de schil van de vrucht van de sukadeboom. Omdat dit fruit nauwelijks in ons land te koop is, heb ik geprobeerd zelf sukade te maken van een recept dat ik op een Italiaanse website vond. Je hebt daarvoor sukade-citroen nodig, water en  rietsuiker. Ik was niet echt tevreden over het eindresultaat want het lijkt simpel maar in de praktijk pakte het bij mij toch anders uit. Misschien lukt het jou wel met bijvoorbeeld een pomelo.

Snijd twee pomelo’s in parten, verwijder het vruchtvlees en doe de schillen in een pan met ruim water. Breng het water aan de kook, laat het 2 minuten doorkoken, giet het water af, ververs het met ijskoud water en breng de schillen opnieuw aan de kook. Herhaal deze procedure een paar keer om de bitterheid van de schil te verdrijven. Schraap met een lepel de witte velletjes aan de binnenkant van de schil. Doe 450 ml water in de pan en voeg een gelijke hoeveelheid rietsuiker toe, blijf roeren totdat de suiker is opgelost tot een siroop. Leg de limoenschillen in de siroop en laat deze 24 uur staan. Haal de schillen uit de siroop, breng de siroop weer aan de kook tot een kwart van het vocht is verdampt en voeg de schillen er weer bij. Laat het mengsel opnieuw 24 uur staan en herhaal de procedure nogmaals. Neem de schillen tenslotte uit de ingekookte siroop en leg ze los van elkaar op een vel bakpapier. Strooi er gewone suiker over en laat de schillen drogen. Veel succes, als het gelukt is, stuur me dan een fotootje via maroeska@markmedia.nl

 

 

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.