PASTINAAK GEEN VERGETEN GROENTE

De spectaculaire comeback van pastinaak is te danken aan een aantal sterrenchefs. Toch is de groente in Leiden nooit van het menu verdwenen. Sinds 1574 maakt pastinaak deel uit van de hutspot die bij de viering van het Leidens Ontzet wordt gegeten. Pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt sinds de 16eeeuw in Noord-Europa geteeld en gegeten. De witte peen kan prima tegen de kou en groeit daardoor zelfs nog iets harder. Na een winter met veel vorst is de smaak zoet en anijsachtig.

Toen het Spaanse leger op 3 oktober 1574 na het Beleg van Leiden zijn kampement had verlaten, ontdekte men een kookpot met een hutspot van vlees, uien, bonen en pastinaak. Aardappels werden in Nederland nog niet gegeten (de eerste aardappel dook pas op in 1591 toen de Zuid-Amerikaanse knol werd geplant in de Hortus Botanicus van Leiden). De hutspot wordt in Leiden volgens traditie elk jaar op 3 oktober gegeten, net als haring en wittebrood om het ontzet van de stad te vieren.

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.