HOEVEEL ALCOHOL VERDAMPT BIJ HET KOKEN?
Als je bij het koken een glas wijn gebruikt, hoeveel alcohol verdampt er dan eigenlijk? Wijn is bedoeld als smaakmaker, je gerecht hoeft er niet in te verdrinken. Schenk dus met mate. Neem in ieder geval een lekkere wijn die nog prima drinkbaar is en niet een restje van een oude fles, want dat proef je echt. Anders dan je misschien denkt verdampt de alcohol niet helemaal. Hoelang de wijn meekookt, heeft invloed op het alcoholpercentage dat overblijft.
Mijn favoriete dessertwijn, Le Secret de PapĂ©, heeft een alcoholpercentage van zo’n 20 procent. Na een uur inkoken blijft daar nog ongeveer driekwart van over. Als je rode of witte wijn laat meekoken, verdampt gemiddeld 15 procent van de alcohol. Bij het flamberen van een gerecht verdampt een kwart en laat je wijn of sterke drank 15 minuten mee pruttelen dan verdampt 60% van de alcohol.
Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.