VERSE OF GEDROOGDE KNOFLOOK?
In de mediterrane keuken wordt veel gebruik gemaakt van knoflook, maar er is verschil tussen de verse en gedroogde variant. En niet alleen in smaak…
Verse knoflook heeft een zachte frisse smaak en komt in een gerecht goed tot zijn recht als je deze rauw eet. Verse knoflook is ook lichter verteerbaar dan gedroogde en de volgende dag merk je aan je adem nauwelijks dat je knoflook hebt gegeten. Als je verse knoflook een tijdje laat liggen, wordt de smaak ervan iets bitter en zal je adem na het eten meer naar knoflook ruiken. Dit kan je neutraliseren door een takje peterselie te eten. Als je knoflook heel langzaam smoort, voorkomt dit een knoflookgeur. De sterkste knoflooksmaak en -geur krijg je als je gedroogde knoflook gebruikt. De meeste in Nederland geteelde knoflook wordt geëxporteerd naar Duitsland. China is de grootste producent van knoflook ter wereld, 90% van de gedroogde knoflook in onze supermarkten komt er vandaan, de witte velletjes zijn vaak met chemicaliën gebleekt en de knoflook is zelfs al een tot twee jaar oud. Dit zorgt voor een iets bittere smaak. Je kunt makkelijk controleren of je Chinese knoflook gekocht hebt. Als de stengel en de wortels er nog aan zitten, is de knoflook niet uit China afkomstig want daar is het verplicht deze eraf te halen voordat hij geëxporteerd wordt zodat de wortels tijdens de opslag en het transport niet uitlopen).
Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.