KIES DE JUISTE TOMAAT

Er worden tegenwoordig in Nederland ruim honderd verschillende soorten tomaten geteeld, maar hoe weet je voor welk gerecht je welke tomaat moet gebruiken? En is een tomaat nu eigenlijk een groente of fruit? In 1893 kwam er in Amerika in deze kwestie zelfs een rechter aan te pas om hierover een oordeel te vellen. Na lang wikken en wegen hakte hij de knoop door en besloot dat de tomaat een groente is. En zo wordt ‘ie ook in Nederland gezien.

Oorspronkelijk komt de tomaat uit Zuid-Amerika, pas in de 16e eeuw maakte Europa er kennis mee. Aanvankelijk werd de tomaat in het zuiden als sierplant gecultiveerd. Pas rond 1750 was men ervan overtuigd dat de tomaat niet giftig was maar eetbaar. Toch duurde het nog tot de 19e eeuw voordat we in Nederland kennis maakten met de tomaat. Het telen ervan begon een eeuw later.

Tomaten komen in maar liefst zestien verschillende vormen voor, waarbij de vleestomaat het makkelijkste te vullen is. De wand is wat dikker dan de gewone ronde tomaat, heeft relatief veel vruchtvlees en bevat weinig vocht. Vleestomaten horen fris, glanzend en mooi van kleur te zijn. Ze moeten een gave schil hebben en stevig aanvoelen. Vleestomaten bewaar je het beste op een koele plek (12 °C). Ze blijven dan een week goed.

De geribbelde Coeur de Boeuf (Frans voor ‘ossenhart’) lijkt een beetje op de vleestomaat. Deze hartvormige tomaat heeft een lekker aroma en is door zijn stevigheid prima geschikt om te vullen. De Coeur de Boeuf doet het ook goed in bijvoorbeeld een salade caprese (met buffel mozzarella en blaadjes basilicum).

Een andere favoriet van mij is de langwerpige San Marzano. Deze tomaat wordt in Italië vaak verwerkt in pastasauzen of om er een pizza mee te beleggen. De San Marzano groeit langzaam waardoor de smaak ervan intens en zoet wordt. Een andere soort die veel in sauzen en soepen wordt gebruikt, is de Roma-tomaat. Deze tomaat smaakt sappig en zoet en is prima geschikt om in de oven te drogen. Kleinere tomaatjes (zoals de pruimtomaat of de cherrytomaat) worden in Nederland in alle vormen, maten en kleuren geteeld. Ze worden vooral gebruikt als garnering of om te snoepen. In het algemeen kan je zeggen; hoe minder rood van kleur, hoe minder zoet van smaak.

Bewaar tomaten op een koele plek (12 °C) maar nooit in de koelkast. Dat verstoort namelijk het narijpingsproces. Een rijpe tomaat moet stevig aanvoelen en bij een lichte vingerdruk toch een beetje meegeven. Je kunt tomaten beter niet in de buurt leggen van bijvoorbeeld komkommers of aubergines. Ze bederven dan namelijk sneller omdat tomaten (net als rijpe appels en kiwi’s) veel ethyleen produceren.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.