HOE FILEER JE EEN VIS

Uit een platvis snijd je 4 filets en uit een rondvis 2. Hoe je deze vissen het makkelijkste fileert en schoonmaakt, zonder dat er graatjes achterblijven, verschilt per soort. Kijk maar even naar de instructievideo hierboven.

Tot de platvissen behoren onder andere schol, tong, tarbot en schar. Deze vissen leven voornamelijk op de bodem van de zee, en zwemmen zijwaarts, wat ze breed en plat maakt. En zo fileer je ‘m: Leg de platvis met de donkere kant van het vel naar boven. Neem een scherp mes en snijd de kop van de vis. Snijd vervolgens in een rechte lijn van de staart van de vis in de richting van de kop en zorg ervoor dat je mes tegen de graten ligt. Verwijder de losse graten die overblijven met een pincet. Om het vel te verwijderen leg je de filet met de velkant naar beneden en de staart naar je toe op een plank. Neem de filet vast bij de staartkant, steek een puntig plat mes tussen het visvlees en het vel en snijd met een zagende beweging de filet los, terwijl je het vel strak houdt. Van een (verse) tong kan je het vel zo met je handen afstropen.

 

 

 

 

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.