DE GEORGISCHE KEUKEN
Soms heb je van die verborgen keukens waar we eigenlijk niet veel van af weten. De Georgische keuken is er één van. Het is een fascinerende keuken omdat hij precies tussen de oosterse en westerse wereld in zit. Het land is bovendien bijna de hele geschiedenis bezet geweest door andere volkeren (zoals de Grieken, Romeinen, Mongolen, Perzen, Russen en Ottomanen). Deze invloeden zie je terug in veel recepten. Georgië is ongeveer zo groot als Ierland en wordt ook wel het Bourgondië van oostelijk Europa genoemd.
Georgisch beroemdste nationale gerecht is Khachapuri, een brood dat meestal in een ronde taart wordt gebakken en met smeltende kaas wordt gevuld en in plakjes geserveerd, als een dikke pizza met dubbele korst. In het westen van het land vormen ze de korst als een boot, waarbij ze kaas in het midden samenvoegen om te mengen met boter en een vloeibaar ei dat in de hete kaas stroperig op de tafel komt. Vast onderdeel van veel gerechten zijn granaatappels en walnoten. Nergens ter wereld worden zoveel walnoten gebruikt in de keuken als in Georgie. Er bestaat zelfs een gezegde: elke man moet een zoon grootbrengen, een huis bouwen en een walnotenboom planten.
Minstens zo belangrijk als de Georgische keuken is de ceremonie aan tafel, een feestmaal heet in Georgië supra en is met tal van rituelen omkleed. Het uitbrengen van een toost omvat veel meer dan het simpel uitroepen van ‘proost’. Georgië wordt gerekend tot de oudste wijnlanden ter wereld met een 7000 jaar oude wijncultuur. Veel Georgische wijnen worden gemaakt van traditionele Georgische druivensoorten die weinig bekend zijn in het Westen, zoals Saperavi en Rkatsiteli. Toosten tijdens het diner gebeurt onder leiding van een toostmeester, de tamada. In zijn toost probeert hij het verleden, heden en de toekomst tot een samenhangend verhaal te smeden.
Georgische restaurants waren overal te vinden in de Sovjet-Unie tijdens de twintigste eeuw, vooral door het feit dat Stalin, zelf een etnische Georgiër, dol was op het eten en drinken uit zijn geboorteland. In Rusland vindt men Georgische restaurants in elke grote stad en veel Russische restaurants hebben Georgische specialiteiten op hun menukaart.
Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.