EEN NATUURLIJKE SMAAKVERSTERKER

Gedroogd eekhoorntjesbrood kan je gebruiken om de neutrale smaak van bijvoorbeeld champignons te versterken en meer karakter te geven. Gebruik een koffiemolen om het eekhoorntjesbrood tot een fijn poeder te vermalen. De smaak is niet bitter, zoet, zout of zuur maar het poeder maakt je gerechten juist umami, lekker hartig dus. Champignons nemen makkelijk vocht op. Door er eekhoorntjesbroodpoeder bij te strooien krijgen de van zichzelf wat flauwe paddenstoelen beslist meer smaak.

Sommige koks zweren bij vers eekhoorntjesbrood, dat je  van mei tot en met september in het wild kunt plukken. Als je in Nederland op paddenstoelenjacht gaat, neem dan altijd twee verschillende gidsjes mee zodat je zeker weet dat je geen giftige paddenstoelen plukt. De afbeeldingen in de boekjes kunnen verschillen, maar de Latijnse naam moet dezelfde zijn: Boletus edulis(‘edulis’ betekent eetbaar). Je herkent eekhoorntjesbrood aan een bruine hoed en een dikke, knotsvormige steel en vindt ze op lichte plekken in de buurt van zowel loof- als naaldbomen. Overrijpe exemplaren moet je laten staan want die smaken niet lekker, en bij twijfel doorlopen. Pluk nooit een paddenstoel waarvan de hoed nog niet mooi is opengevouwen want dan kan je ook niet goed bepalen of je wel de juiste paddenstoel hebt. Let er bij het plukken en afsnijden van het steeltje op dat je de schimmeldraden onder de grond niet beschadigt of meetrekt. Daardoor sterft het wortelstelsel af en levert het jaar daarna geen nieuwe paddenstoelen meer. Je kunt in Frankrijk bij twijfel naar een apotheek gaan om daar je paddenstoelen te laten controleren.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.